وثیقه یا همان وثیقه ملکی چیست. حتما شما نیز تا به حال چندین بار اصطلاح وثیقه  به گوشتان خورده است. در شرایط امروزی به علت سوء استفاده‌هاه و کلاهبرداری هایی که در معاملات ممکن است وجود داشته باشد، استفاد نمودن از وثیقه و ضامن معتبر یکی از بهترین راه‌های اطمینان بخش در  تمامی معاملات می باشد . در این مقاله سعی شده تا در خصوص قرار وثیقه و انواع آن توضیحاتی رو برای شما خواننده گرامی قرار بدیم . پس با سایت وقیقه ملکی همراه باشید .

 

تعریف وثیقه در آیین دادسری کیفری ایران چیست؟

وثیقه ملکی در لغت نامه به معنای استوار و محکم، معنای این به این صورت که آنچه به آن اعتماد شود و محکم کاری است. در دادگاه و دادسرا ها و مسائل کیفری هم اصطلاح وثیقه گذاشتن بسیار زیاد به به گوش همه شنیده شده است. در واقع این ضمانت نامه بانکی جهت گرو قرار دادن در این گونه از موارد استفاده می گردد. در این مواقع چنانچه به هر علتی مقام قضایی صلاح بداند که قرار صادر شده حضور متهم پرونده را در مواقع ضروری تضمین نمی نماید، یا متهم امکان معرفی کفیل را ندارد، تنها راهی که این امکان را دارد که از بازداشت متهم جلوگیری نماید، امکان صدور قرار وثیقه می باشد.

 

قرار‌های تامین کیفری به طور کلی یک قرار سلب کننده ی آزادی اشخاص محسوب می‌گردند و وسیله‌ای جهت تضمین حضور متهم در مراحل گوناگون تحقیقات مقدماتی، اجرای حکم و محاکمه می باشد و تا هر زمان که شخص مورد نظر توسط مراجع قضایی احضار گردد در مراجع مذکور می بایست حاضر گردیده و همیشه در دسترس باشد. این مورد را می بایست ذکر کرد که اکثر قرار‌های تامین کیفری دارای جنبه مالی می باشند بنابراین این گونه از وثیقه ملکی، جهت پرداخت خسارت بزه دیده نیز به محسوب می گردند.

 

قرار وثیقه ملکی جهت ضمانت زندانی

 

قاضی ، دادستان ، بازپرس یا … در زمان وقوع جرم این اختیار را دارد که قرار دیگری تحت عنوان قرار وثیقه صادر نماید تا فرصتی جهت بررسی کامل پرونده را به جای بازداشت یا زندانی کردن شخص مورد نظر داشته باشد. به عبارت دیگر این آزادی مشروط به گونه‌ای می باشد که شخص در مراحل مختلف هر هنگام که به وی نیاز بود می بایست در مراجع حضور یافته و همیشه در دسترس باشد. ذکر این نکته ضروری می باشد که وثیقه تنها قرار تامین کیفری نمی باشد و انواع جرائم بر حسب شدتی که دارند احتیاج به قرارهای دیگری همانند قرار بازداشت، قرار کفالت، موقت و … می باشند. در ادامه توضیحات در مورد قرار وثیقه و شرایط ضبط وثیقه و مطالب مرتبط با آن با شما همراه خواهیم بود.

 

دریافت وثیقه ملکی چگونه انجام می شود؟

 

وثیقه می‌تواند به انواع مختلق مثل ضمانت نامه بانکی، وجه نقد ، مال منقول یا غیر منقول نیز را شامل شود. ذکر این نکته ضروری می باشد که از میان این موارد در عمل اکثرا مال غیر منقول از جانب مقام قضایی مورد قبول واقع می گردد.

 

تعیین میزان وثیقه بر عهده چه کسی می باشد؟

 

تعیین میزان مبلغ مورد نظر قرار وثیقه بر ‌عهده‌ی مرجع قضایی صادرکننده آن قرار می باشد. این مبلغ بر حسب نوع جرم انجام شده، شدت آن، ضعف مجازات جرم حاصل شده و همچنین میزان خسارت وارد شده، شرایط موجود آن و وضعیت طرفین پرونده تعیین می‌شود. بعد از صادر شدن قرار وثیقه، متهم می بایست معادل مبلغ تایین شده وجه نقد، ضمانت‌نامه بانکی یا مال منقول یا غیرمنقول جهت بازداشت به دادگاه مربوطه معرفی نماید تا آزاد گردد. در تعیین مبلغ وثیقه مورد نظر باید به این نکته  بسیار مهم توجه نمود که یکی از هدف های صدور وثیقه جبران خسارتیست که به شخص مورد نظر در پرونده وارد گشته است . به همین علت میزان مبلغ مورد نظر نباید از مقدار خسارتی که به قربانی وارد شده است کمتر باشد . جهت انجام دادن این موضوع که بسیار مهم هم می باشد یک کارشناس رسمی دادگستری مال مورد وثیقه معرفی شده را تعیین ارزش می نماید و چنانچه مال مورد وثیقه ارزش مالی مورد نظر را داشته باشد ، بازپرس آن پرونده آن را به عنوان وثیقه مورد قبول واقع می سازد.

 

شرایط ضبط وثیقه ملکی چگونه می باشد ؟

 

چنانچه متهم مورد نظر در زمان ضروری بدون داشتن عذر موجه در مرجع قضایی حضور نیابد، مال مورد وثیقه گذاشته شده ضبط می گردد . البته اغلب این موارد پیش می آید که ارزش مال مورد وثیقه گذاشته شده بسیار بیشتر از خسارت انجام شده است که در این مواقع مقدار مازاد آن مال پس از ضبط پرداخت می گردد.

 

انواع مختلف وثیقه چگونه است؟

 

وثیقه چیست و انواع آن کدام موارد می باشد؟ وثیقه به‌ عنوان تأمین کیفری در دادگاه یا دادسرا، وثیقه بانکی ، وثیقه ملکی، وثیقه نظام ‌وظیفه جهت خارج شدن مشمولان سربازی از کشور، وثیقه در حوادث رانندگی از جمله وثیفه های رایج در کشور ایران می باشند.

اجاره سند برای زندانیانواع مختلف وثیقه چگونه می باشد؟

 

وثیقه با توجه به کارکرد آن در بانک، دادگستری یا دادگاه و … دارای کاربردهای گوناگونی می باشد. اکثرا در اغلب این گونه موارد در بین مراجع قانونی، وثیقه به عنوان مال غیر منقول بیشتر مورد قوبل واقع می گردد و دلیل دریافت مال غیر منقول جهت ضانت این است که بسیار سخت می باشد که هر شخصی پول نقد خود و یا سرمایه های خود را برای مدتی نامعلوم در اختیار مراجع قضایی مورد نظر قرار دهد. نکته ای که هم اکنون قابل ذکر است اینست که وثیقه مورد نظر می‌تواند ضمانت نامه بانکی، پول نقد، یا مال منقول و غیر منقول نیر باشد. از وثیقه جهت موارد مختلفی استفاده می گردد که تمامی این موارد عبارت اند از :

 

وثیقه جهت ارائه به بانک

وثیقه به‌ عنوان تأمین کیفری در دادگاه

وثیقه ملکی

ایران وثیقه نظام ‌وظیفه جهت خروج مشمولان سربازی از کشور

وثیقه جهت استفاده در حوادث مختلف رانندگی

 

انواع وثیقه بانکی جهت دریافت وام اختصارا به شرح زیر می باشند :

 

ملک (غیرمنقول)

سپرده بلند مدت (مدت سپرده بلند مدت می بایست بیشتر از یکسال و تاریخ سررسید آن سپرده از (آخرین روز موعد سپرده) پس از سررسید آن وام باشد، بانک ها معمولا تا ۸۰ درصد از میزان سپرده را می تواند وام اعطا نماید.

چک (چک نیز یکی از انواع مختلف تسهیلات بانکی می باشد)

اوراق مشارکت

سهام

اسناد وصولی

سفته

 

بانک‌ها نیز در قبال پرداخت مبلغی به عنوان وام به دارندگان حساب های بانکی خود، یک یا چند سند ملکی را نزد خود به امانت (گرو) نگه میدارند و آن ملک را به عنوان وثیقه ملکی در پرونده شخصی که وام را دریافت کرده اعمال می کنند. چنانچه مشتری هر یک از این گونه بانک ها که وام اعطا می کنند، اقساط  خود را در زمان معین پرداخت نکند ، شعبه مورد نظر موظف است و می بایست این موضوع را کتبا و شفاها را به مشتری اطلاع (ابلاغ) نماید.پس از ابلاغ و در مدت زمان مورد نظر در صورت عدم پرداخت، اخطار دوم و سوم، هر کدام از این اخطار ها می بایست به فاصله یک ماه از یکدیگر، برای مشتری ارسال گردند. چنانچه، در صورت عدم وصول مطالبات بانک، مراتب به اداره حقوقی بانک مورد نظر ارجاع گشته و اداره حقوقی بانک، می بایست چگونگی تنظیم دادخواست خود را جهت وصول مطالبات شعبه بررسی نماید.

 

انواع وثیقه جهت ارائه به دادگاه

 

اموال گوناگونی بر حسب ماده ی 217 قانون آیین دادرسی کیفری ایران می‌توانند  بهع عنوان وثیقه آزادی قرار گیرند که در زیر بیان به این موارد می پردازیم

 

ضمانت نامه بانکی

وجه نقد

مال منقول

مال غیر منقول

ذکر این مورد ضروریست که نگهداری وجه نقد نیاز به امنیت زیادی دارد و سپردن انواع ضمانت نامه بانکی به دلیل اینکه کارمزد زیادی را دارا می باشد بسیار دشوار است..

 

همچنین قرار دادن مال منقول نیز به دلیل اینکه نیاز به مکانی جهت محافظت دارد و مراجع قضایی نیز این امکان را ندارن که همچین مکانی را به راحتی فراهم نمایند باز هم بسیار سخت می باشد. مال منقول نیز می تواند به عنوان وثیقه مورد استفاده قرار گیرد اما به دلیل اینکه در وثیقه مال می بایست کاملا به توقیف مراجع قضایی در بیاید، نگهداری اینگونه از اموال برای مراجع قضایی اصلا ساده نیست.

 

به همین علت می باشد که مراجع قضایی وثیقه به عنوان مال غیر منقول را بیشتر مورد قبول واقع می سازند. به این علت که دریافت وجه نقد به عنوان وثیقه اکثرا موجب آسیب رساندن به اقتصاد اشخاص می‌گردد و یا اینکه ضمانت‌ نامه‌های بانکی  دارایکارمزد بالایی هستند و معمولا کمتر به عنوان وثیقه از این گونه موارد استفاده می شود. مال غیر منقول هنگامی که به عنوان وثیقه استفاده می گردد که امکان خرید و فروش و یا نقل و انتقال را شامل نشود و تفاوتی در این نیست که وثیقه ملکی مورد نظر متعلق به شخص متهم باشد یا فرد یا افراد دیگری.

 

سند ملکی توافق‌نامه‌ای است که جهت خرید و فروش خانه می باشد که اموال و شرایط توافق شده از قبل میان خریدار و فروشنده از جمله مشخصات ریز ملک و مال مورد نظر، تصویر نقشه، ملاحظات حقوقی ملک مورد نظر و محدودیت‌های نقل و انتقالات آن، با جزئیات کامل در آن قرار می گیرد. بر اساس این تعریف که سند می باشد، این سند هم می بایست در اداره ثبت اسناد کشور و یا دفترخانه اسناد رسمی و یا مامورینی که مطابق مقررات صلاحیت این کار را دارند، تنظیم و نگارش گردد.

 

سند ملکی نیز این امکان را دارد که در مواقع مورد نیاز همانند پرداخت شدن مهریه، نزاع و درگیری و… در نهادهای قضایی و انتظامی مورد نظر استفاده گردد. اما در چند حالت این امکان وجود داره که می‌شود برای مالک آن سند، منفعت نیز داشته باشد.

 

مورد اول اینست که مالک یک سند ملکی نوساز این امکان را دارد که از طریق بانک مسکن وامی برای ملک خود تهیه کنید و سند مورد نظر خود را در رهن و گرو بانک به عنوان وثیقه بانکی یا همان وثیقه ملکی قرار داده تا هنگامی که پرداخت قسط وام مسکن آن به اتمام رسد.

 

مورد دوم بدین صورت است که صاحب ملک مورد نظر می‌تواند جهت دریافت نمودن وام بانکی (غیر از وام مسکن) به بانک مراجعه نموده و از سند ملکی مورد نظر خود برای ضمانت پرداخت اقساط آن استفاده نماید.

 

وثیقه مورد نیاز نظام وظیفه جهت سربازان

 

وثیقه تنها به عنوان ضمانت جهت ارائه به دادگاه و مراجع قضایی و انتظامی کاربرد ندارد بلکه وثیقه می تواند در اکثر موارد دیگر نیز مورد استفاده قرار گیرد. به عنوان مثال دانشجویان پسری که قصد دارن به علت سفرهای زیارتی یا علمی – پژوهشی از کشور خارج گردند نیز می‌توانند مبلغ اعلام شده یا سند ملکی برای ضمانت را تهیه کرده و نزد سازمان نظام وظیفه کشور به امانت قرار دهند. این افراد جهت رفتن به سفرهای زیارتی یا پژوهشی این امکان را دارند که یک سند ملکی را به عنوان وثیقه مورد نظر نزد سازمان نظام وظیفه کشور به امانت قرار دهند.

 

وثیقه ملکی در سوانح رانندگی چه کاربردی دارد ؟

 

در تصادفات نیز بنابر نظر قاضی مورد نظر این امکان وجود دارد که وثیقه ملکی یا بیمه نامه مورد استفاده قرار گیرد . البته این در صورتی است که مرجع قضایی بیمه نامه را در تصادف مورد نظر کافی نداند، این قدرت را دارد که قرار تامین کیفری مازادی که متناسب آن باشد را صادر نماید. از اقدامات قرار تامین کیفری وثیقه این می باشد که وجه‌الوثاقه را می‌توان در قبال دیه یا جنبه عمومی بزه، اعم از حبس یا جزای نقدی مورد نظر تحت شرایط آن موضوع ضبط نمود.

 

این نکته را مد نظر داشته باشید که تمامی این وثیقه‌ها در صورت تخلف از سوی اشخاص (همانند عدم مراجعه مجدد به دادگاه مورد نظر در زمان مقرر، فرار مشمولان نظام وظیفه از کشور، عدم پرداخت اقساط وام بانکی و…) به اجرا در آمده و در نهایت این وثیقه ها به مزایده گذاشته می شوند.

 

ایا ملکی که وثیقه گذاشته شده باشد قابل فروش می باشد؟

 

هنگامی که دادگاه مورد نظر قرار وثیقه را صادر می نماید، متهم موظف می باشد که سند ملک به دادگاه معرفی نموده و یا اگر  امکان مالی ندارد شخصی را به عنوان وثیقه‌گذار معرفی نماید.

در زمانی که مشکلی رخ بدهد و شخصی با عنوان متهم راهی دادسرا می شود، قاضی پرونده این امکان را دارد که مطابق قانون و تا قبل تکمیل شدن پرونده در بعضی از جرائم به جای آن که متهم را بازداشت یا زندانی نماید برای این شخص قرار وثیقه صادر نماید که در واقع این ضمانتی می باشد که متهم هر وقت نیاز بود در دادسرا یا دادگاه حاضر شود و دسترسی به وی در هر زمانی ممکن باشد. هم اکنون این سوال پیش میاید  که فرد این امکان را دارد که خانه‌ای که به عنوان وثیقه به دادگاه معرفی کرده را به فروش برساند؟در مطلب بعدی این موضوع بررسی و پاسخ ارائه می شود. در ادامه با ما همراه باشید.

 

آیا به فروش رساندن ملکی که وثیقه شده ممکن می باشد؟

 

هنگامی که دادگاه قرار وثیقه را صادر می نماید، شخص متهم می بایست مال (سند ملک) معرفی نموده یا اگر مالی در اختیار ندارد شخصی را به عنوان وثیقه‌گذار به دادگاه یا دادسرا معرفی نماید. پس از ارائه سند،کارشناس های دادگستری ارزیابی‌های مورد نظر را صورت می‌دهند تا برسی نمایند که آیا ارزش ملک مورد نظر با میزان مبلغ وثیقه تایین شده از طرف مراحع قضایی همخوانی دارد یا خیر؟ که پس از آن مورد تایید واقع  و قرار قبولی صادر میگردد. البته می بایست در نظر داشت که این قرار تأمین، دارای مزایا و صد البته شروطی می باشد. یکی از این شروط اینست که  به فروش رساندن ملک و در رهن گذاشتن آن پس از آنکه به وثیقه گذاشته شد، امکان پذیر نمی باشد..

 

ملک مورد وثیقه

 

چنانچه وثیقه گذار از تصمیم خود منصرف گردد چه اتفاقی صورت می گیرد؟

 

در این گونه از موارد وثیقه‌گذار می بایست که متهم را همراه با خود نزد دادگاه ببرد. چرا که هر زمان متهم را معرفی نماید می‌تواند اموال خود را که به عنوان وثیقه نزد دادگاه قرار داده را آزاد نماید.

 

درخواست جایگزینی وثیقه امکان پذیر است؟

 

امکان تبدیل وثیقه‌ نیز ممکن است اما مستلزم این است که ملک معرفی جدید شده نیز مجددا کارشناسی گردد. دادگاه نیز می بایست این تغییر را انجام دهد. چنانچه وثیقه‌گذار این امکان را نداشته باشد که متهم را به دادگاه تحویل دهد سند ملکی مورد نظر به مزایده گذاشته می شود و به میزان مبلغ وثیقه بازداشتی‌ از مبلغ ملک مزایده گذاشته شده، برداشته می‌ گردد.

 

بنابراین از آنجا که وثیقه‌گذار می بایست متهم را همراه با خود جهت ارائه سند جدید به دادگاه تحویل دهد، تا هنگامی که سند جدید ارزیابی مجدد نشود متهم در بازداشت می ماند یا اگر در ابتدای زمان کاری مورد نظر وارد دادسرا یا دادگاه شده باشند تا پس از ارزیابی اجازه خروج از آنجا را نخواهد داشت. پس مناسب ترین و بهترین کار در گونه از موارد اینست  که متهم با وثیقه‌گذار قبلی و جدید همگی با هم در دادسرا حضور یابند تا شائبه بازداشت او برطرف گشته و هر کدام از افراد به کار خود مشغول گردند.

این گروه با هدف ارائه خدمات به جامعه ی حقیقی و حقوقی کشور در زمینه ارائه سند ، وثیقه ملکی به کلیه محاکم و مراجع قضائی شکل گرفته است.

قبول و ارائه مشاوره به خانواده متهمین جهت آزادی زندانی در بندشان از صفر تا صد کار.

معتبرترین و با سابقه ترین ارائه دهنده خدمات اجاره وثیقه و سند ملکی برای وثیقه برای زندانی جهت ارائه به کلیه مراجع قضائی.

کافیست با ما تماس حاصل نمایید تا هر سوالی در هر خصوص وثیقه برای زندانی دارید با ما در میان بگذارید.